Nejlepší podcasty v němčině

Které podcasty s autentickou němčinou jsou nejlepší? Udělali jsme pro vás seznam!

Jan D.       28.04.2024 15:47

Podcasty jsou skvělým způsobem, jak se ponořit do německého jazyka a kultury. Kde začít, jaké podcasty jsou vhodné pro začátečníky a jak se vyhnout nudným podcastům? Na všechny otázky vám odpovíme v našem článku, kde získáte tipy na nejlepší podcasty z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Jednou z nejlepších metod, jak začít s tzv. pasivní výukou němčiny (metoda, kdy nám němčina skáče do hlavy tak trochu sama - ano je to tak, koukněte na video) je tzv. pasivní poslech. Na ten totiž nepotřebujeme vynakládat náš aktivní čas - můžeme vypnout Kabáty a poslouchat v autě, na procházce se psem se vzdát zpěvu ptactva a při krájení zeleniny přeslechnout, že nám přetéká hrnec.

Jak vidíte, učení pasivní formou nás nestojí žádný čas. Děje se samo. A tou nejlepší metodou, jak efektivně s pasivním poslechem pracovat, je poslouchání autentických podcastů, rádiových stanic či hudby v německém jazyce.
Když jsem se do Německa nastěhoval, jedna z prvních věcí, kterou jsem udělal byla ta, že jsem začal poslouchat německé rádio. A snažil jsem si vypisovat všechna slovíčka, která jsem nějak rozumněl, ale nevěděl, co znamenají. Bylo to krásné romatické období a mám na něj spousty stránek vzpomínek v mém starém sešitě - ale nevydrželo to.

Proto, než se pustíme do seznamu těch nejpopulárnějších podcastů, rádií a hudby (které vybrali naši studenti, kteří byli a jsou ve stejné situaci jako vy) dovolte mi vám silně doporučit jednu věc.

"Vsaďte na téma, ne na jazyk. Vsaďte na hlas moderátora, ne slovní zásobu. Vsaďte na tématickou/žánrovou oblast, kterou byste poslouchali i v češtině. Právě téma a přirozená lidská zvědavost vás ponese přes výpadky motivace a disciplíny a německý jazyk se stane jen jakýmsi pasivním jazykovým příjmem. Něčím, co se bude tvořit „jen tak samo“ bez potřeby naší pozornosti. Zajímáte se o historii? Měli byste začít poslouchat historický podcast. A zajímate-li se o zvířata, měli byste poslouchat podcast z oblasti přírody a zvířat. Takže až vám bude bušit srdce u toho, že byl v Amazonii objeven nový druh láčkovce a budete to chtít říct kolegovi v práci (v zahraničí) nebo nám na Jazykových kavárnách (německy), tak nejen že budete rádi, že můžete světu sdělit na čem vám záleží, ale zároveň zjistíte, že víte, jak se řekne německy láčkovec. A prales. A objevit. Tři slovíčka, která jste se neučili, ale i přesto je najednou znáte. Opakuji: zvolte si to VAŠE téma."
nemcina-podcasty

Podcasty v němčině idelání (nejen) pro začátečníky

Eine Stunde History - podcast ověřený našimi studenty s fokusem na souvislost historie a naší přítomnosti. Jak moc souvisí události historie s naší každodenní realitou? Poslechněte si v tomto podcastu. Ideální pro začátečníky. Odkaz na podcast najdete zde.

Geschichte aus der Geschichte - další podcast o historii s hravým názvem (historky z historie) využívající identického výrazu pro historku a historii v němčině. Podcast se zabývá zajímavými a často zapomenutými událostmi z historie. Jeho dva moderátoři jsou Rakušané, což snad potěší všechny milovníky rakouské němčiny. Odkaz na podcast najdete zde.

Welttournee - der Reisepodcast. Jak už název napovídá, jedná se o podcast, který potěší všechny milovníky cestování. Slovní zásoba a podání je opět stravitelné i pro začátečníky a může být vhodným vstupem do světa poslouchání skutečné němčiny. Odkaz na podcast najdete zde.

Weltwach je další cestovatelský podcast, v kterém si moderátor Erik Lorenz zve každý týden zajímavé hosty ze světa cestování, výzkumných expedic ale i třeba přežití ve volné přírodě. Odkaz na podcast najdete zde.

Easy German: němčina s rodilými mluvčími - podcast o různých tématech od Easy German, které můžete znát i z Youtube. Často uzpůsobené speciálně pro začátečníky. Podcast zároveň neztrácí svoji autenticitu a opravdovost německého jazyka. Odkaz na podcast najdete zde.

Němčina pro bohémy podcast. Podcast pro všechny, kteří se nestíhají koukat na YouTube a jezdí rádi autem a chodí se psem. Držte krok s naší komunitou a s tématy, které právě probíráme. Odkaz na podcast najdete zde.

nemcina-podcasty2

Slow German. Pozoruhodným a cenný projektem je německý podcast Slow German. Jak už anglický název napovídá, jedná se o pomalu namluvený německý podcast, zabývající se tématy všeho druhu. Jedná se tedy o autentickou německou reč, která je však namluvena v nižším tempu, takže slouží jako ideální vstup do světa německého poslechu pro ty, kteří si ještě na běžnou dikci netroufají nebo se chtějí nejprve rozehřát. Odkaz na podcast najdete zde.

Mord Auf Ex - německý podcast z oblasti kriminalistiky. Dvojice moderátorek vypráví o bizardních a často nevyrešených případech ze světa zločinu. Jedna studentka se nám přiznala, že i když se o kriminalistiku jinak zajímá, musela tento podcast vzdát pro jeho náročnost. Doufáme, že se k němu bude moci po nějaké době strávené na našich stránkách úspěšně vrátit 😎 Podcast tedy doporučuje pouze odvážným začátečníkům! ⚠️ Odkaz na podcast najdete zde.

Verbrechen Podcast od znamých novin die Zeit je dalším z německých podcastů s kriminální tématikou. Posluchač se může ponořit do světa zločinu a zároveň poslouchat autentickou němčinu. Naši žáci opět varují, že se jedná o náročnější podcast. Zdá se, že kriminalistka je obecně náročnější na nároky slovní zásoby. My vám každopádně budeme držet palce na cestě k řešení tohoto zapeklitého případu. Odkaz na podcast najdete zde.

Lanz & Prech je další podcast doporučený jedním z našich studentů, tentokrát ze Slovenska. Tento podcast řeší v německém jazyce aktuální politické dění ve společnosti a kultuře. Takže - pro všechny kteří se chtějí držet v obraze - je tento podcast jako dělaný. Odkaz na podcast najdete zde.

Falter Radio je další z podcastů, který ocení fanoušci rakouské němčiny. Podcast z Rakouska, který pokrývá různorodá témata od politiky a společnosti po kulturu a zábavu. Je to skvělý způsob, jak poslouchat různé dialekty němčiny a zároveň se dozvědět něco nového. Odkaz na podcast najdete zde.

Radio Prag. Nemůžeme opominout také Radio Prag. Známé a oblíbené rádio Prag nabízí zprávy z domova i ze světa v němčině! Odkaz na Radio Prag najdete zde.

Echo od der Zeit. Tento švýcarský podcast se zaměřuje na aktuální události a zpravodajství. Posluchač může sledovat nejnovější události ve švýcarském kontextu a zároveň zlepšit své porozumění němčiny. Odkaz na podcast najdete zde.

Radio Arabella. Rádi bychom tu nechali ještě odkaz. Není to podcast, ale stránka kde může člověk najít spoustu rádií - mimo jiné i rádio Arabella. Rádio Arabella má pro nás speciální význam nejen už kvůli názvu, ale že je jeho moderátorem Dominik. Jeden z našich učitelů, který vede naše konverzační hodiny s rodiým mluvčím. Stránka navíc nabízí i spoustu podcastů. Takže když nebudete někdy vědět, co poslouchat - radio osterreich.

Jak už bylo rečeno. Většina těchto podcastů není nijak zaměřena přímo na výuku němčiny. Namísto toho ale poskytuje skvělý a autentický prostor pro nasávání jazyka a kultury z Německa, Rakouska a Švýcarska. Takže: zapněte si sluchátka a začněte poslouchat - možná budete sami překvapeni, jaké pokroky vás čekají.
Nenašli jste váš oblíbený podcast mezi výše zmíněnými? Nenechávejte si to pro sebe - napiště nám o něm do komentářů!