Učení cizího jazyka pomocí umělé inteligence.

Jak se dá prakticky využívat umělé inteligence při učení jazyka a proč by to měl každý zkusit.

Tom       23.03.2024 15:56

Určitě již mnozí z vás slyšeli o umělé inteligenci, dnes nejčastěji reprezentované chatGPT. Jak je možné této technologie využít při učení jazyka?

učení jazyk pomocí umělé inteligence

Stručný přehled

► 1. Konverzace
ChatGPT může fungovat jako virtuální společník pro konverzaci v cizím jazyce. Pokud se snažíte zdokonalit své vyjadřovací dovednosti, můžete s ním vést psané dialogy na různá témata. Nejenže vás ChatGPT opravuje, pokud děláte chyby, ale také vám poskytuje různé výrazy a fráze, které můžete použít. V placené verzi šlo dříve i mluvit, ale to nedávno odstranili.<

► 2. Korekce gramatických chyb
Při psaní textu v cizím jazyce může být obtížné zachytit všechny gramatické chyby. ChatGPT může sloužit jako efektivní nástroj pro korekci textu. Jednoduše zadejte svůj text a ChatGPT vám pomůže identifikovat a opravit chyby.

► 3. Získávání zpětné vazby a vysvětlení
Pokud narazíte na slova, fráze nebo gramatické konstrukce, které nechápete, můžete se na ChatGPT obrátit o vysvětlení. Tento nástroj vám může poskytnout definice slov, vysvětlit gramatická pravidla nebo vám dokonce poskytnout příklady použití ve větách.

učení jazyk pomocí umělé inteligence2 Ilustrace z webu medium.com

► 4. Stěžejní konverzace
ChatGPT může být vynikajícím nástrojem pro simulaci konverzací, jako jsou pracovní pohovory nebo prezentace. Můžete s ním cvičit odpovědi na typické otázky.

► 5. Tvorba vlastních učebních materiálů
Pomocí ChatGPT můžete také vytvářet vlastní učební materiály. Můžete si od něj nechat vytvořit slovníček nebo přehled různých výjimek v jazyce.

Praktické užití (příklady)

Základní verze ChatGPT je zdarma a stačí na všechny popsané případy. Jeho obrovskou výhodou je, že komunikuje ve všech jazycích, není tedy problém mu napsat českou větu, s tím co vás trápí a on vám to česky vysvětlí. Nevíte jak nějakou větu říct německy? Opět se ho můžete zeptat. Použije jiné německé slovíčko, než jste si mysleli? Opět se ho zeptejte: je možné použít toto slovo a jaký je rozdíl ve významu těchto slov? Já rád používám mobilní aplikaci a když mě něco napadne německy, tak se zeptám: Jak se to řekne správně německy?

Příklad č.1: Využijte moment

Například jsem nedávno stál na zastávce a říkám si: Jak se řekne německy: stojím na zastávce? Je to an nebo auf? Svou otázku jsem zadal do ChatGPT a hned jsem dostal odpověď: AN der Bushaltestelle. A to není všechno! Ještě mi aplikace sdělila, že se Bushaltestelle píše se dvěma “l” 🫣

učení jazyk pomocí umělé inteligence3

Příklad č.2: Porovnávejte slova

Dlouho jsem přemýšlel, jaký je rozdíl mezi mezi versuchen a probieren. Nějaký rozdíl jsem tam cítil, ale nedokázal jsem ho správně pojmenovat. Tak jsem se zeptal:

učení jazyk pomocí umělé inteligence4

Podobně by se dalo navigovat i dalšími dvojicemi slov, kde jsou si v němčině takřka podobné, ale zároveň cítíme v určitých situacích jejich elegantně odlišný význam (bekommen - kriegen, benutzen - verwenden, gucken - schauen, atd.)

Příklad č.3: Tvorba materiálů na jazykové kavárny a rozšiřování slovní zásoby

Další praktické využití je tvorba materiálů na Jazykové kavárny nebo práce na vlastní slovní zásobě.

učení jazyk pomocí umělé inteligence5

Velkou výhodou je, že nepřekládá věty doslovně, ale použije například rčení, které se používá v německu. Takže pokud chcete na příští jazykové kavárně zamachrovat s cool frází…

učení jazyk pomocí umělé inteligence6

Opravování německých vět

Píšete si každý den německé příběhy po vzoru Tomáše a nevíte zda je váš příběh správně napsán. Ale pozor, když se moc rozepíšete nemusí se vám tam celý text vejít a budete to muset posílat po kouskách.

učení jazyk pomocí umělé inteligence7

Důvěřuj, ale prověřuj

Dále jsem zkusil jsem ověřit takzvaný “Lydiin teorém o hřebíčku”.

učení jazyk pomocí umělé inteligence8

A skutečně mi ChatGpt napsal, že Nagel může označovat i koření. To se mi nezdálo, protože je dost možné, že si občas ChatGpt něco vymyslí, jen aby nás potěšil. Tak jsem použil Google a skutečně je možné použít, na wikipedii jsem našel toto.

učení jazyk pomocí umělé inteligence9

ChatGpt mě potom přesvědčoval, že Nagel budou rozumět všichni němci, ale dle Wikipedie to bude nejspíš jen Tirolská záležitost.

Závěr

Umělá inteligence (ChatGpt) je skvělý pomocník při učení se jazyka, jen je třeba si dávat pozor, jestli nám náhodou "nekecá". V gramatice a opravování chyb je mistr, na to je v podstatě trénovaný, ale pokud si s ním budeme povídat například o historii, je možné, že nám bude lhát, protože když neví, tak si to prostě vymyslí. Je to z toho důvodu, že je sice natrénovaný na spoustě převážně anglického textu, který se nachází na internetu, ale funguje tak, že hádá, jaké bude nejpravděpodobněji následovat další slovo.

"Představit si to můžeme následovně: Když řekneme nějaké slovo, tak my jako lidé už dokážeme říci, jaké další slovo bude následovat, například "Kolik jazyků..." a myslím, že každého hned napadne "tolikrát si člověkem". Toto zjednodušené vysvětlení nám může ukázat, jak to funguje a uvědomit si, že ChatGPT ve skutečnosti nic neví, jen umí skvěle skládat slova za sebou. Což považuji za výhodu - alespoň máme jistotu, že věty, které nám napíše, jsou takové, jak by je řekla většina Němců."

TAK TO BĚŽTE ZKUSIT https://chat.openai.com