Tipy na filmy a seriály v němčině

Jak zlepšit němčinu pomocí německých filmů a seriálů? A kde najít ty nejlepší filmy a seriály v němčině?

ZuzkaB       28.04.2024 17:19

TIPY NA SERIÁLY/FILMY

S němčinou zápasím už nějakou dobu, takže jsem zkusila už kde co. Ráda bych se tedy podělila o skvělé tipy na seriály/filmy. Samozřejmě ráda uvítám i já další tipy od Vás. Za tu dobu co se učím cizí jazyky jsem zjistila, že jazyky se nejlépe učí v kontextu. Věřím, že nejenom já si nejlépe pamatuji slova,která mám spojena s nějakou vzpomínkou (I o tom tu byl jeden článek.). Ale ne každý má možnost žít v zahraničí, nebo zkrátka nechce, ale i tak se každý může němčinou obklopit.Například si pustí svůj oblíbený film německy, nebo si při vaření pustí německý podcast.

SERIÁLY

Dark

"Příběh je zasazen do malého německého městečka Winden, poblíž francouzských hranic. Objevuje se další případ pohřešovaného chlapce, který záhadně zmizel v tamních lesích. Policie a rodina rozjíždí rozsáhlé pátrání, ale dobré zprávy ne a ne přijít. Brzy však vychází na povrch temné tajemství malého městečka a jejich obyvatel. Ale nikdo prozatím netuší, že se kolem nachází nadpřirozená síla, se kterou si není radno zahrávat.” (SerialZone)

Německý seriál Dark z roku 2017 má 3 řady a najdete ho na Netflixu. Není to typický netflixovský seriál jako jsou třeba ty americké, já bych ho přirovnala asi k oblíbenému seriálu Stranger Things. Jak napovídá již název, seriálem se táhne temná atmosféra, například i hodně temný začátek, pokud si dobře pamatuji, začíná to sebevraždou (Později pochopíte proč.). Možná v pozdějších sériích to bude pro někoho až moc zamotané a přehnané, ale já stejně na tento seriál nedám dopustit a všem ho doporučuji. Mimochodem hlavní postava, kterou hraje Louis Hoffmann, hrál i v seriálu Jsou světla, která nevidíme, který by vám také neměl uniknout.

filmy a serialy nemcina2

 

Milé dítě (Liebes Kind)

“Lena je se svými dvěma dětmi v naprosté izolaci. Jí a spí v přesně stanovené časy. Kdykoli on přijde, postaví se do řady a poslouchají jeho příkazy. Dokud se jednoho dne Leně nepodaří utéct. Po srážce s autem je i s dcerou hospitalizována. Ještě ten večer přijdou její rodiče, kteří ji 13 let pohřešují…” (SerialZone)

Omlouvám se fanouškům romantických komedií, ale pokračujeme na temné notě. Avšak tento seriál se nejspíš zalíbí fanouškům krimi, na různých stránkách dostává i vysoké hodnocení a já se k nim také přidávám. Milé dítě je z roku 2013, má pouze 6 dílů, a najdete ho na Netflixu.

Císařovna (Die Kaiserin)

“Osudové setkání dvou mladých lidí - příslovečná láska na první pohled. On je rakousko-uherský císař František Josef, ona Alžběta von Wittelsbach, bavorská princezna a sestra ženy, kterou si má František vzít. “ (SerialZone)

Císařovna Sisi je legenda, proto si zasloužila i několik filmových i seriálových zpracování a Netflix se v roce 2022 rozhodl taky jedno udělat, a já si myslím, že se povedlo. Ano, sice ten příběh moc dobře už znám, ale to nevadí. Sice se mi už nelíbí tak moc, od té doby co vím, že Sisi a František jsou sestřenice a bratranec, ale na druhou stranou, to byla dříve běžná praxe, aby se zachovala modrá krev. Zatím je na světě pouze první série, ale druhá už je na cestě.

filmy a serialy nemcina3

 

My děti ze stanice Zoo (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo)

“Seriál vypráví příběh Christiane F. a jejích šesti dysfunkčních přátel, kteří se jako teenageři v roce 1970 v západním Berlíně vypořádávají s drogami. Christiane se po zdrcujícím rozvodu rodičů zcela zhroutí život. Uteče z domova a brzy se ocitne ve spárech omamného podsvětí. Zatímco se přátelé navzájem sbližují a neustále vyhledávají další vzrušení, balancují mezi intenzivními pocity euforie a temnou, nebezpečnou depresí. A jak se jejich vztahy prohlubují a rozpadají, jejich individuální traumata je stahují ke dnu, z něhož se některým z nich už nikdy nepodaří odrazit.”

Příznám, že tento seriál jsem viděla už docela dávno, ale vím že se mi tenkrát líbil, i když od některých lidí schytal kritiku. Ta se týká hlavně toho, že se seriál nedrží přesně předlohy (První byla kniha, poté i film.), například herci jsou starší než by měli být, a že je to moc moderní na 70. léta. Což bude i tím, že seriál je poměrně nový - rok 2021. Já ho tenkrát viděla na HBOGO, ale možná ho najdete i jinde.

1899

“Seriál sleduje loď s migranty, kteří míří na Západ z Londýna do New Yorku. Pasažéři jsou takovým mixem Evropanů, které spojují sny a naděje přicházející s novým stoletím a budoucností v zahraničí. Když objeví další loď migrantů na otevřeném moři, jejich cesta nabere nečekané obrátky. Co najdou na druhé palubě, promění jejich cestu do země zaslíbené v hororovou noční můru.” (SerialZone)

Tento seriál je od tvůrců seriálu Dark, kteří se snažili navázat na úspěch tohoto výše zmíněného seriálu. To se ale asi nepovedlo, seriál je z roku 2022, a po první sérii padlo rozhodnutí, že tento seriál končí. Dle mého názoru je Dark lepší, což si myslí i většina diváků. Tvůrci se snaží diváka upoutat řešením záhady, která se postupně odkrývá, až na konci zjistíme, kdo za tím stojí. Konec mě moc neuspokojil a čekala jsem něco jiného, ale i tak to mělo kvalitní zpracování stejně jako Dark.

Biohackeři (Biohackers)

“Aby se dostala k profesorce, kterou podezírá z účasti na tragédii svojí rodiny,
jde Mia studovat na lékařskou fakultu. Jenže se brzo zaplétá do světa biohackingu a poodhaluje tajemství, na kterém může záviset osud lidstva.” (SerialZone)

Tento seriál není příliš známý, ale také stojí za zmínku. Má dvě série, je z roku 2021, a dá se najít na Netflixu.

Kleo

“Špionka NDR Kleo zabila v roce 1987 v Západním Berlíně podnikatele, ale brzy je zatčena Stasi. Po dvou letech strávených ve vězení je propuštěna. Zeď padla a Kleo si uvědomuje, že se ocitla uprostřed velké intriky. Vydává se na cestu pomsty, přičemž ji neustále sleduje západoberlínský policista Sven.” (SerialZone)

Kleo je taky netflixovým seriálem podobně starým jako Biohackeří - rok 2022. Je popisován jako akční thriller.

Turečtina pro začátečníky (Türkisch für Anfänger)

“Úspěšný německý seriál se soustřeďuje na německo-tureckou rodinu Schneider-Öztürkových, jejich každodenní život, problémy a starosti. Jsou zde prezentovány jak kulturní rozdíly, tak například problémy nejstarší dcery Leny.” (SerialZone)

Toto je oddechový seriál, nic moc od toho nečekejte. Je možné, že někomu bude připadat hloupý, což možná některé pasáže jsou. Ale nemusíte se na to dívat tak přísně. Je možná divné říct o roku 2006, že je to retro, ale běh doby jde vidět i v tomto seriálu, například na oblečení nebo na telefonech.

Teorie velkého třesku, Přátelé, apod.

Myslím, že tyto seriály není potřeba představovat. Ano, jsou samozřejmě americké, ale mají i německý dabing. Já jsem zvyklá na originální hlasy postav v angličtině, takže prvních pár dílů jsem si musela zvykat, ale pak jsem si zvykla. Pokud máte oblíbený americký (nebo i britský, i z jiné země, který je populární celosvětově) seriál, pravděpodobně bude většina nadabovaných i v němčině. Výhodou je, že seriály již znáte, takže nevadí pokud nerozumíte stoprocentně všemu.

FILMY

Good bye, Lenin!

“Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi
Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).” (ČSFD)

Tento film zmiňuji jako první, protože se mi líbil ze všech úplně nejvíc.

nemecke-filmy-serialy-lenin

Med v hlavě (Honig im Kopf)

“Film Honig im Kopf (Med v hlavě) vypravuje příběh pozoruhodného vztahu mezi jedenáctiletou Tildou a jejím dědečkem Amandusem. Dědeček však má Alzheimerovu chorobu a je čím dál tím víc zapomnětlivý. Nejen, že nemůže žít ve své domácnosti, ale jak se ukáže, ani v domácnosti svého syna. Je stále více zřejmé, že bude nutné umístit ho do nějakého ústavu. S tím se však Tilda nechce smířit. Chce dědečkovi splnit jeho velké přání – podívat se ještě jednou v životě do Benátek. Proto se s ním tajně na tuto chaotickou cestu vypraví.” (ČSFD)

Tento film je takové pohlazení po duši, zároveň je to ale i smutné. Hlavní hrdinka Tilda má takový roztomiloučký hlásek, který to celé hezky dokresluje.

Ein Tick anders

“Evě (Jasna Fritzi Bauer) je 17 let a má problém – trpí Tourettovým syndromem. Kvůli svým záchvatům musela přerušit školu a nejraději se potlouká sama v lese, kde se cítí bezpečně. Její život se změní ve chvíli, kdy v lese najde mrtvolu, její otec přijde o práci a její rodina se musí přestěhovat do Berlína. Strach ze změn donutí Evu k tomu, aby si našla práci, aby si mohla dovolit život ve své rodné vesničce a nemusela se odstěhovat s rodiči do velkoměsta. Protože se hledání pracovního místa nedaří, vymyslí se svým strýčkem Berniem (Stefan Kurt) plán, že se přihlásí do pěvecké soutěže. Jejich společně složená písnička "Arschlicht" (Prdelní světlo) ovšem nenajde u poroty pochopení, a tak jsou Eva a Bernie nuceni vymyslet nový plán.” (ČSFD)

 

My děti ze stanice Zoo (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo)

Již jsem tady zmiňovala stejnojmenný seriál, film je z roku 1981, a asi ho spousta lidí už viděla. Film ukazuje, co s člověkem dokáže udělat závislost na drogách, a jak daleko dokáže zajít, aby si zajistil další dávku. A že závislosti není lehké se zbavit.

Pád třetí říše (Der Untergang)

Možná hodně z Vás tento film také vidělo, nebo jste viděli různé parodie. Jak už napovídá název, film ukazuje poslední dny Adolfa Hitlera a jiných jeho kumpánů. Proto zde ani neuvádím o čem film je, myslím, že každý ví, jak skončila druhá světová válka. Tento film je podle skutečných událostí, a i některé dialogy jsou převzány z nějakých deníků, takže jsou to skutečná slova obávaného Führera.

Poslední dny Sophie Schollové (Sophie Scholl - Die letzten Tage)

Tento film se také týká 2. světové války, je o člence německého protifašistického odboje, která byla zavražděna nacisty spolu s jejím bratrem Hansem a dalšími členy jejich skupiny Bílá růže. Zrůdný režim chtěl nahnat lidem strach, proto i za pouhé roznášení letáků padaly tresty nejvyšší, aby tak nikdo nestál v cestě při dosažení jejich zrůdných plánů. Není to příjemné sledování a je to hodně těžké téma. Pokud by vás zajímal příběh Sophie a jejich přátel více do hloubky, existuje i instagramový profil ichbinsophiescholl, kde najdete krátká videa. Film se zaměřuje jen na posledních pár dní jejího života, ale nedozvíte se toho moc o jejím životě.

Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues)

Příběh odehrávající se v zákopech první světové války od Remarqua spousta lidí zná ze školy. Remarque popisuje hrůzy války, které sám zažil a napsal o tom knihu, kterou jsme i zkoušeli společně s ostatními Bohémy číst německy v jazykové kavárně, ale bylo to docela náročné, takže jsme to raději vzdali. V roce 2022 Netflix vydal film na motivy této knihy, který stojí za povšimnutí. Existují i starší filmy, například americký z rodu 1979 zachycující tento příběh. Myslím, že Remarque jako spousta dalších vojáků na válku nerad vzpomínal, chtěl však poukázat na nesmyslnou krutost války ve které zahynula spousta jeho vrstevníků. Není to teda hezká podívaná, ale ono se to bohužel fakt stalo, a proto je důležité si takovýto film pustit a připomínat si tato krvavá léta a marně doufat, že tuto nesmyslnost jednou všichni pochopí.

Fakjů pane učiteli 1-3 (Fack ju Göhte)

“Zeki Müller nemá na vybranou. Někdo totiž postavil školní tělocvičnu přímo nad jeho „úsporami". Tedy nad místem se zakopanými ukradenými penězi, které tam pro něj ukryla jeho přítelkyně. A tak, aby se po propuštění z basy dostal ke své kořisti, musí se vydávat za suplujícího učitele na Götheho gymnáziu, čímž vznikne už tak sužovanému vzdělávacímu systému další problém, protože od toho okamžiku zaměstnává nejbláznivějšího učitele všech dob. V noci se Zeki snaží tajně prokopat ke své uloupené kořisti a během dne používá sice drastické, ale účinné metody, aby zkrotil neukázněné teenagery ve třídě 10. B. Jeho upjatá, korektní kolegyně, učitelka Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurthová), sice odsuzuje jeho neortodoxní pedagogické metody, ale nemůže si pomoct a do nového „kolegy" se zamiluje. Dokonce mu pomůže vykopat něco cennějšího než je hotovost – zbytky jeho vlastní morální integrity. “ ČSFD

Před zhruba deseti lety byl tento film, hlavně první díl, hodně oblíbený i v Česku, v mé bublině určitě, bylo mi 14. Je to komedie o teenagerech a o jejich nevšedním učiteli, první díl je nejlepší a pak to trochu upadá, ale je to pořád koukatelné.

filmy-serialy-nemcina2

 

Turecky snadno a rychle (Türkisch für Anfänger - Der Film)

“Po nouzovém přistání v Indickém oceánu se citlivá a lehce neurotická Lena ocitne na opuštěném ostrově společně s tureckým mačem jménem Cem, jeho hluboce věřící sestrou Yagmur a koktavým Řekem Costou... “ ČSFD

Ten popis zní dosti zajímavě (hlavně turecký mačo :D ). Tento film navazuje na známý seriál, který se také nachází na mém seznamu. Má stejné obsazení jen se odehrává v jiném prostředí. Není to žádný umělecký film, ale pokud si někdo chce odpočinout od těžkých témat, Turecky snadno a rychle ho může zaujmout.

Téměř dokonalá tajemství (Das perfekte Geheimnis)

“Na společné večeři se sejde několik párů a po pár sklenkách se rozhodnou, že svoje telefony položí na stůl a všechny zprávy, vzkazy i telefonáty budou ten večer sdílet. Zprávy se přečtou nahlas, hovory budou nahlas. Vždyť o nic nejde, bude zábava. Jenže právě naši chytří a mobilní kamarádi o nás vědí úplně všechno, znají naše tajnosti, druhé životy, drobné lži, milenky i milence. Nevinná hra se nejdříve vyvíjí jako báječná legrace, pak ale začnou chodi zprávy, které se svými partnery či přáteli raději nesdílíte. Rozjede se série šílených situací a trapasů, někomu u stolu bude nepříjemně horko a brzo bude horko úplně všem. Odejdou domů partnerské páry, které přišly, nebo budou v jiném složení nebo budou po večeři všichni single?” ČSFD

Původně se jedná o italský film Naprostí cizinci, a tento nápad byl téměř doslova okopírován a natočen v různých zemích světa včetně Česka a Německa. Filmy byly opravdu skoro totožné, což mě docela udivuje, že je vůbec možné. Zápletka je to zajímavá, jen pokud jste už viděli českou nebo italskou verzi, asi vás to ničím moc nepřekvapí.

Tři oříšky pro Popelku, Sedmero krkavců, apod.

Klasické pohádky, které si spousta lidí pouští každý rok na Vánoce. Tři oříšky pro Popelku jsou oblíbené i v Německu (dokonce i v Norsku), mají tedy i německý dabing. Sedmero krkavců z roku 2015 s Marthou Issovou je povedené zpracování známého příběhu z pera Boženy Němcové a má také německý dabing. Obě pohádky se dají najít na Youtube spolu s dalšími jako například Jezerní královna nebo Sůl nad zlato.

Pokud s němčinou teprve začínáte, může být prvních pár kroků trochu náročných, ale není důvod k obavám! Klíčem je pravidelné procvičování a správné vedení. Pro usnadnění vašich začátků jsme vytvořili komplexní kurz němčiny pro úplné začátečníky, kde vás lektorka Hanka provede všemi základními pravidly, frázemi a gramatikou krok za krokem. Kurz je ideální pro ty, kteří chtějí rychle a efektivně získat základy němčiny. Klikněte zde a začněte svou cestu k plynulé němčině ještě dnes!